Η Πάργα είναι κωμόπολη του νομού Πρεβέζης. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, στις ακτές του Ιονίου Πελάγους, απέναντι από τους Παξούς σε υψόμετρο 139 μ. Με πληθυσμό 3.846 κατοίκους και έδρα του δήμου το Καναλλάκι αποτελεί οικονομικό, εμπορικό και τουριστικό κέντρο της περιοχής.
Η Πάργα συνδυάζει τη γραφική μορφή με τη φυσική ομορφιά του τοπίου και αποτελεί μια από τις αξιοποιημένες τουριστικά κωμοπόλεις της Ηπείρου. Από τα ιστορικά της μνημεία ξεχωρίζουν τα οχυρωματικά έργα των Ενετών (14ος αι) και των Γάλλων (18ος αι.), ο ναός των Αγίων Aποστόλων (στον οποίο φυλάγονται ανεκτίμητα βυζαντινά κειμήλια κ.α.)
Ιστορικά Στοιχεία
Στους βυζαντινούς χρόνους, η Πάργα ήταν χτισμένη στην κορυφή του βουνού Πεζόβολοι. Οι επιδρομές των Αλβανών ανάγκασαν τους κατοίκους την να τη μεταφέρουν στη σημερινή της θέση (1360). Ακολούθησε μια μεγάλη περίοδος ευημερίας, κάτω από την εξουσία αρχικά των Νορμανδών (έως το 1400 – 1401) και αργότερα των Ενετών (έως το 1797). Τους Ενετούς διαδέχτηκαν οι Γάλλοι (έως το 1814), και αυτούς οι Άγγλοι, οι οποίοι πούλησαν την Πάργα στον Αλή Πασά (1817), υποχρεώνοντας τους 5.000 κατοίκους να την εγκαταλείψουν και να καταφύγουν στη γειτονική Κέρκυρα. Στα χρόνια του Αλή Πασά και αργότερα των Τούρκων, ή κωμόπολη παρήκμασε σε τσιφλίκι των αξιωματούχων της Πύλης. Απελευθερώθηκε από τις ελληνικές δυνάμεις στη διάρκεια του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1912 – 1913.
Αξιοθέατα
- Το κάστρο του Αλή Πασά
- Το ιστορικό Βενετσιάνικο κάστρο της πόλης
- Το νησάκι με την εκκλησία της Παναγίας
- Το εκκλησιαστικό μουσείο, στο κέντρο της πόλης
- Ο ναός του Αγίου Νικολάου, Πολιούχος της Πάργας
- Το Μοναστήρι της Αγίας Βλαχέρνας
- Το εκκλησάκι στου Αι.Σώστη κάτω από το βράχο σε μοναδικό τοπίο πάνω από την ομώνυμη παραλία
- Τα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια μέσα στην πόλη
- Το κάστρο “του Αλή Πασά” στην Ανθούσα
- Η υποβρύχια πηγή στον κόλπο Αι Γιαννάκη
- Τα φυσικά σπήλαια στο Λίχνο
- Τα δεκάδες εκκλησάκια εντός της πόλης
Παραλίες
- Κρυονέρι. Μια όμορφη και γραφική παραλία απέναντι από την οποία βρίσκεται το Νησάκι της Παναγίας. Στο κέντρο απέναντι από την παραλία δεσπόζει μια μικρή ψηλή βραχονησίδα την οποία οι Παργινοί την ονομάζουν Σκορδά.
- Πίσω Κρυονέρι. Βρίσκεται δίπλα ακριβώς από το Κρυονέρι. Είναι μια μικρή παραλία εντός της Πάργας που περιστοιχίζεται από ψηλούς βράχους.
- Βάλτος. Στα δυτικά της Πάργας βρίσκεται η γνωστή παραλία της περιοχής. Μία παραλία με μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον, η οποία έχει θέα τη πίσω πλευρά του κάστρου του Αλή Πασά αλλά και τα σπίτια του Τουρκοπάζαρου, γνωστή περιοχή της Πάργας.
- Λίχνος. Βρίσκεται 3 χιλιόμετρα ανατολικά της Πάργας, η οποία έχει και δύο μικρά θαλάσσια σπήλαια Είναι αμμώδης παραλία, ενώ σε μερικά σημεία έχει χαλίκια, και θεωρείται μια από τις πιο όμορφες της περιοχής. Περιστοιχίζεται από καταπράσινα βουνά και ελαιώνες, και οι τουρίστες γεύονται τα καταγάλανα νερά του Ιονίου Πελάγους.
- Επίσης υπάρχει ο Αι Γιαννάκης, 6 χιλιόμετρα ανατολικά της Πάργας, κοντά στο χωριό Αγία Κυριακή, ενώ έξι χιλιόμετρα δυτικά της Πάργας, κοντά στο χωριό Αγιά βρίσκεται η παραλία Σαρακήνικο. Όλες οι παραπάνω παραλίες είναι προσβάσιμες οδικά, ενώ υπάρχουν και παραλίες που προσεγγίζονται από τη θάλασσα όπως είναι ο Άγιος Σώστης, η Σπαρτίλα, η Πωγωνιά κ.α.